Wat is dat ene cruciale element voor een succesvolle presentatie?

door Pauline le Rûtte  |    2 minuten leestijd

Wandel met stok en rugzak
Alles wat ik meeneem ligt uitgespreid op bed

Tent, matje, slaapzak.
Gasflesje en brander.
Drie t-shirts.
Tekentang.
Spelletje.

Ik kijk naar het bed. Nog een paar weken en dan is dit alles wat we bij ons hebben. Even voel ik al de lichtheid van 6 weken lang leven met de spullen uit die ene rugzak.

Monsieur Le Rutte en ik zijn er al een jaar mee bezig. Onze wandeltocht Van Vezelay naar Saint Jean Pied de Port, 900 kilometer.

De paklijst. Wikken en vooral wegen.

Van een vriendin die vorig jaar van Reims naar Rome liep, kregen we een paklijst. Dat was ons uitgangspunt. En omdat we kamperen, is daar nog het een en ander bijgekomen. Elk extra item werd kritisch beoordeeld op nut maar vooral gewicht.

Over een tentje hebben we niet lang nagedacht. We werden meteen verliefd op de Anaris, waarbij onze wandelstokken de tentstokken zijn. Geniaal bedacht.

Knellende schoenen. Nu al.

Zo snel als de keuze voor het tentje, zo lang deed Monsieur Le Rutte erover om fijne schoenen te vinden. Even leek het een onbegonnen zaak. Maar hij vond ze. Helaas bleken bij het proeflopen de schoenen te kraken. En aangezien ik gevoelig ben voor geluidjes, was dat een probleem. 

Gelukkig had Bever daar een oplossing voor. Hun klantgerichtheid is fantastisch. De mensen van Bever gaan net zo lang door totdat je naar volle tevredenheid bent geholpen.

We hebben er uren doorgebracht. Steeds wanneer we vertelden over ons plan, zag je de twinkeling in de ogen van de medewerker die ons hielp. En raakten we in een mooi gesprek over het maken van wandeltochten.

Alles begint bij je publiek

De afgelopen jaren heb ik gemerkt hoe cruciaal het is om te weten wie je voor je hebt. Wie je publiek is en wat het nodig heeft. Om niet te denken ’Wat ga ik vertellen?’ maar ’Wat heeft mijn publiek nodig om in beweging te komen? En daarop wikkend en wegend je inhoud af te stemmen.

Alles op ons lijstjes is afgevinkt en mijn klanten weten dat ik er 7 weken tussenuit ben. Waar we slapen, wat we eten en welke avonturen we gaan beleven, dat is nog helemaal open.

Eén ding is zeker. We zijn er klaar voor.


PS. Ben je nog op zoek naar lekkere vakantieboeken?
Landlijnen van Raynor Winn
Fulltime avonturier van Tamar Valkenier
Al het blauw in de hemel van Mélissa da Costa
De camino en Nomade van Anya Niewierra


Pauline le Rûtte
Over de auteur
Pauline le Rûtte

Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.


Reactie

  • Carolien
    Carolien

    Top! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Zo'n lange wandeling staat ook nog op mijn lijstje. Ik heb in mijn eentje laatst de DMT (Dutch Mountain Trail) gedaan.

     Reageer

    • Pauline
      Pauline

      De DMT hadden we eigenlijk als oefening willen doen, maar dat lukt niet meer. Over 2 weken ben ik 1,5 week in Frankrijk en ga ik elke dag met bepakking een flink eind lopen. En voor de rest zal het vast vanzelf wennen :-)


  • Saskia
    Saskia

    Wat heerlijk om te lezen, Pien. En, zoals ik je ken, ben je goed voorbereid. En dat is dus niet alleen het halve werk, maar ook goed voor enorm veel voorpret! Ben zo benieuwd naar jullie avonturen en verhalen. Heel veel plezier. Geniet met volle teugen.

     Reageer

    • Pauline
      Pauline

      Ja, die voorpret duurt al een jaar. En nu de datum van vertrek nadert, wordt dat steeds meer. Goed voorbereid zijn is belangrijk. Maar de dingen laten gebeuren zoals ze komen ook. We hebben geen slaapplekken gereserveerd. We hebben een tentje en zijn zo vrij als een vogel. We gaan genieten!


  • Sandra de Jong
    Sandra de Jong

    Heel veel plezier Pauline! En maak tijdens het wandelen ook maar wat aantekeningen over alle boeiende overeenkomsten die je ziet tussen wandelen, presenteren en het leven :~)

    En nog een luistertip voor als je wilt: hier vertelt Klaas van Veen (voormalig cursist) over wandelen en het leven. Een genot om naar te luisteren vond ik: https://open.spotify.com/episode/2BUWuqN71RUecoXo8c4vED

     Reageer

    • Pauline
      Pauline

      Dank je wel Sandra. Ik maak zeker aantekeningen, heb al een goede dictafoon gedownload. Ik ga meteen luisteren. Dank voor de tip!

  • 2

Praktische Presentatietips voor adviseurs