In de notitiepagina van PowerPoint kun je een spiekbriefje zetten. Tijdens het presenteren houd je beter oogcontact. Je hoeft alleen maar voor je naar je laptop te kijken in plaats van achterom naar het scherm.
Gemakkelijk, maar dan ben je nog niet helemaal los van de tekst. Met deze drie manieren heb je geschreven tekst nog minder nodig.
๐ช๐ฒ๐ฟ๐ธ ๐บ๐ฒ๐ ๐ฏ๐ฒ๐ฒ๐น๐ฑ๐ฒ๐ป
Gebruik voor elk van de hoofdpunten die je behandelt in de presentatie een beeld. Het voordeel van deze methode is, dat de beelden voor jezelf en voor het publiek ankers zijn waaraan jouw spreektekst verbonden is. Ze vormen met elkaar de route van je verhaal.
๐ง๐ฒ๐ธ๐ฒ๐ป ๐๐ฒ๐ฟ๐๐ถ๐ท๐น ๐ท๐ฒ ๐๐ฝ๐ฟ๐ฒ๐ฒ๐ธ๐
Hetzelfde geldt voor een tekening. Zelfs met eenvoudige 'stick figures'. Je hoeft absoluut geen getalenteerd tekenaar te zijn om een whiteboard of flip over te vullen met tekeningen. En je maakt ook nog eens een uniek product speciaal voor jouw toehoorders.
Met beelden en tekeningen activeer je het visuele en verbale deel van het brein. Een combinatie van gesproken tekst en beelden is krachtig.
๐ฉ๐๐น ๐ท๐ฒ ๐ด๐ฒ๐ต๐ฒ๐๐ด๐ฒ๐ป๐ฝ๐ฎ๐น๐ฒ๐ถ๐
Sherlock Holmes maakte deze uit de oudheid daterende techniek populair. Je verbindt de informatie die je wilt onthouden aan een voorwerp in een ruimte. Heb je drie onderwerpen dan verdeel je die over drie verschillende ruimtes. Bijvoorbeeld je eigen huiskamer, keuken en gang. Binnen die ruimtes loop je in gedachten langs een aantal voorwerpen waaraan je de informatie hebt gekoppeld.
Mijn ervaring is, dat je met een geheugenpaleis echt even moet oefenen voordat je het in de vingers hebt. Het beste start je met een eenvoudige niet al te lange presentatie.
Wat is jouw manier om je presentatie te onthouden?
Pauline le Rรปtte
Een goede spreker draagt niet alleen informatie over, maar brengt zijn kennis tot leven.
Reactie